TIJD | 2019-2020

Het muziektheaterstuk TIJD is gebaseerd op schilderijen van de schilder Edward Hopper. Ralph Kaper, muziektheatermaker is de afgelopen jaren bezig geweest met het schrijven van het stuk. In de beginfase schreef zijn moeder Leen Kaper mee tot zij een zware herseninfarct kreeg in 2010. Dat heeft een stevige invloed gehad op de premisse en verhaallijn van het stuk.

 
 
 
   
Update volgt Update volgt
Meer informatie

Wat kan beter? | Zomerproductie 2019

In 2010 werd het muziektheaterstuk Wat kan beter? in Utrecht op de planken gebracht. Het script dat geschreven werd door Ralph Kaper werd door middel van werktheater door regisseur Olaf van de Ven en de spelers verrijkt. De teksten en muziek werd door Ralph per rol geschreven.

 
 
 
   
Update volgt Update volgt
Meer informatie

Oude producties

Muziektheaterproductie TIJD | volg het ontwikkelingsproces

 
 
 
   
Update volgt Update volgt
Meer informatie

Blogberichten

Leen - Helena Maria Kaper - van der Hoeven

Leen - het verhaal van Girly naar Madame

13-08-2018 Hits:580 Blog Ralph Kaper - avatar Ralph Kaper

Leen de moeder van muziektheatermaker Ralph Kaper startte met hem in 2008 het schrijfproces van het muziektheaterstuk TIJD. Haar leven loopt als een rode draad door het verhaal heen en...

Lees verder
Leen - Helena Maria Kaper - van der Hoeven

Leen de moeder van muziektheatermaker Ralph Kaper startte met hem in 2008 het schrijfproces van het muziektheaterstuk TIJD. Haar leven loopt als een rode draad door het verhaal heen en is verweven in het personage van de grootmoeder die in haar jonge jaren artiestennaam "Girly" had en zich op latere leeftijd liet aanspreken met "Madame".

Als rode draad door het verhaal van de muziektheaterproductie TIJD staat het leven van Leen, moeder van muziektheatermaker Ralph Kaper.
In 2009 begon zij het stuk samen met haar zoon te ontwikkelen. Zij woonde in Sittard, Ralph in Utrecht. Leergierig zoals ze altijd was dook ze in het schilderwerk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper, wiens werk het stuk op gebaseerd is. Ze bestudeerde boeken en als Ralph in Sittard op bezoek kwam lagen er overal tussen de bladzijden van de diverse Edward Hopper boeken briefjes met aantekeningen en studies. Ook schreef ze zwierige teksten die nu voor een deel als basis dienen voor een aantal muziekstukken.

De vrouwelijke personages in de tijdloze schilderijen van Hopper inspireerden haar en hadden een connectie met haar eigen leven. In de productie volgen we de zoektocht van een jonge dame Deborah en kijken we terug in het leven van haar grootmoeder. Het schilderij "Soir Blue" is als basis gebruikt voor de jeugd van de grootmoeder. Leen noemde haar "Girly" en schreef een gedicht waarin de luchtigheid van het leven in verwerven zit. Waarschijnlijk een connectie met de zorgeloze, sociale en dynamische feestjes in Surabaya op Java in haar jonge leven.
In de schilderijen van Edward Hopper wordt ook vaak en oudere vrouw geportretteerd. Zijn vrouw Jo stond vaak model hiervoor. In het muziektheaterstuk Tijd is dit Girly op oudere leeftijd en noemde Leen de haar "Madame", een dame waarin de verrijking, bloei, volwassenheid en waardigheid een basis hebben gevonden.
Hoe ze de verbintenis voelde met Girly en Madame zullen we nooit meer precies weten omdat ze in 2010 een ernstige herseninfarct kreeg waardoor ze verlamd werd en afasie kreeg waardoor ze dit taalkundig niet meer kan uiten.
Nu 14 augustus 2018, bijna 8 jaar na dit desastreuse moment leeft ze nog. Ze danst nog als Girly in haar rolstoel en zingt met muziektherapie en draagt haar lot met de waardigheid van Madame. Het zou mooi zijn als ze de ontwikkeling van het stuk en het eindresultaat nog allemaal mag meemaken.

 

 

Social Media

  Twitter Youtube Google+

Inloggen